Niille, jotka eivät asiaan ole perehtyneet: Megaupload on internetin suosituin tiedostojenjakosivusto, ja internerin 13. suosituin sivusto. Ja, koska palvelussa liikkuu myös tekijänoikeuksien alla olevaa materiaalia, päätettiin se sulkea ja sen omistajat vangita.
Öh... Siis mitä?
Ensinnäkin, on aivan absurdia olettaa, että mikään yhtiö kykenisi valvomaan näin valtavia tiedostojen siirtoja tehokkaasti. Palvelun kautta siirtyy miljoonia gigoja tavaraa joka ikinen päivä. Miten ihmeessä siis yhtiön omistajat ovat edes vastuussa tästä? Miksei itse oalvelun kautta materiaalia levittäneitä käyttäjiä tuomita? Todennäköisesti se, että tämä on viihdeyhtiöiden kannalta helpompi ja miellyttävämpi tapa toimia.
Ja kyllä, se määrä laitonta materiaalia joka liikkuu palvelun läpi on valtava, odotetustikin. Samalla monet yhtiöt käyttävät sitä tiedostopankkina, ja olen itsekin jakanut sen kautta itse kuvaamiani videoita muille. Toisin kuin esimerkiksi Piratebay, Megaupload ei profiloi itseään piraattisivustoksi, vaan ainakin julkisuudessa kehottaa käyttäjiään levittämään vain itse omistamaansa materiaalia. Piratisoituja videoita ja musiikkia poistetaan palvelusta kellon ympäri. Ja siltikin, yhtiön johto on henkilökohtaisesti syypää viihdeyhtiöiden tappioihin. Samalla logiikalla voisimme heittää Hiacien valmistajat putkaan, koska niiden takakontista myydään väärennettyjä bändipaitoja, tuomita rakennusyhtiöt joiden rakentamilla kujilla myydään huumeita ja sulkea baarit joissa ihmiset kännipäissään tappelevat keskenään.
Kaikkein uskomattominta tässä on se, että kyseessä ei edes ole Yhdysvaltalainen yhtiö. Yhtiö on itseasiassa Hongkongilainen, ja sen omistajia pidätettiin Uudessa Seelannissa. Suurin osa heistä ei edes ole Yhdysvaltain kansalaisia.
Tässä on nyt kyse siitä, etteivät suuret yhtiöt jaksa vaivautua muuttamaan toimintapaansa, vaan yrittävät sen sijaan lätkiä umpimähkään muita palveluja toimintakyvyttömiksi siinä toivossa, että ongelma katoaisi. Samanlaista paniikkia oli ilmassa c-kasettien ja vhs:sien tullessa markkinoille.
Megaupload ei ole internetin ainoa tiedostojenjakosivusto, vaikka olikin suurin. Ajatus siitä, että ihmisiltä vietäisiin mahdollisuus jakaa informaatiota keskenään siitä syystä, että osa siitä saattaisi olla varastettua, on naurettava. Kyllä, riippumatta siitä kuinka paljon tai vähän "isot pahat yritykset" menettävät piratismin seurauksena rahojaan, se on silti rikos josta tulisi rangaista. Mutta tämä menee kyllä niin ohi maalin kuin vain mahdollista. On aika alkaa katsoa piratismia uudelta kantilta, koittaa päästä sen perimmäisiin syihin. Vanha liikemalli on selvästi vanhentunut nyky-yhteiskunnassa, ja vaatii muutosta.
Hyvän suunnan voisi löytää peliyhtiö Valven esimerkkiä seuraamalla. Yhtiön johtaja, Gabe Newell, arvioi aikoinaan piratismin syyksi palveluiden käyttäjäystävällisyyden, ei suinkaan rahan. Valvelle tämän näkemyksen seuraaminen on ainakin ollut tuottoisa. Sen nettipelikauppa Steamissa on jo miljoonia käyttäjiä, jotka voivat ostaa kaupasta satoja pelejä muutamassa minuutissa lähtemättä lainkaan ruudun äärestä. Palvelu on valtava menestys, jonka lukuisat alekampanjat ovat laukaisseet myös vanhojen, muuten unohdettujen pelien myynnit hetkessä taivaisiin vuosia niiden julkaisemisen jälkeen. Samanlaista ei tapahdu perinteisen myynnin puolella. Niinpä, ihminen on luonteeltaan laiska otus. Kumpi houkuttaisi enemmän, vanhan cd-levyn etsiminen levykaupoista ympäri kaupunkia ja lukuisista netin piskuisusta nettikaupoista, vai sen lataaminen yhdeltä sivustolta muutamassa minuutissa?
Piratismi toki laskee kuluttajan rajoja, ilmaiseksi tulee hankittua sellaistakin materiaalia, jota ei normaalisti hankkisi. Mutta esimerkiksi tv-sarjan fani olisi varmasti valmis maksamaan lärpäkkeestä kunnollisen hinnan, mutta kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa kun vanhaa sarjaa ei välttämättä löytäiskään mistään, tai uuden dvd-julkaisua saa odottaa puoli vuotta. Samalla netistä pystyy lataaman koko kauden koneelle heti. Tällöin kuluttaja siirtää mielessään vastuun tuottajalle, jonka palveluntarjonta häviää Unkarilaisen datanomin kellarissaan pitämälle kymmenen gigan serverifarmille.
Joka tapauksessa tämä on ihan mielenkiintoinen, joskin vittumainen välikohtaus tekijänoikeuksiin liittyen. Firman kaataminen ja omistajien vangitseminen oli raukamainen teko, josta puuttuu paitsi oikeus myös järki. Näin ei tulla näitä ongelmia korjaamaan, vaan pitää hyväksyä se fakta, että vapauteen liittyy aina se riski, että joku käyttää sitä väärin. Täydelliseksi tämä yhteiskunta ei tule tekemälläkään, mutta aina pitää kuitenkin pyrkiä eteenpäin. Älkäämme siis vaipuko paniikkiin aina kun dollarit livahtavat sormiemme läviste, vaan käykäämme tuhoamisen sijasta korjaamaan sitä, mikä on rikkinäinen. Muutoin saatamme epähuomiossa jämähtää täysin paikoillemme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti