sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Life of Brian (1987)

Leffa-arvostelu: Monty Pythonin Life of Brian

 Monty Python oli Brittiläinen komediaryhmä, tunnettu absurdista huumoristaan ja tv-sarjastaan Monty Python's Flyin Circus. Ryhmän ensimmäinen kokopitkä elokuva, Monty Python and The Holy Grail, oli menestys ja sille alettiin pian kehitellä seuraajaa. Tuloksena oli oli Life of Brian, aikansa kiistellyin elokuva.

 Pythonin mestariteoksen keskiössä on uskonto. Aihe, joka oli aikalaisile arka paikka, ja joka vielä tänäänkin herättää kiivasta keskustelua. Ryhmän pisteliäs iva organisoitua uskontoa kohtaan oli monille aikoinaan liikaa, ja elokuva bännättiin muunmuassa Norjassa jumalanpilkan vuoksi.

 Itse en ateistisena henkilönä voi neuvoa kuinka uskovaisen ihmisen tulisi suhtauta elokuvaan, mutta voin tehdä selväksi erään asian: Elokuva ei pilkkaa uskontoa, vaan uskovia ihmisiä. Se tuo esille sen absurdin huumorin, joka piilee sokeassa uskossa ja profeettojaan päättömästi seuraamassa ihmismassassa. Se paljastaa myös nykyuskontojen pahimmat kompastuskivet, ja paljastaa niiden maallisen pikkumaisuuden. Se oli maailman ensimmäinen Raamatullinen komedia.

 Tarinan päähenkilö on Brian, muinaisessa Juudeassa elävä mies, joka epäonnekseen ihmiset luulevat Messiaaksi. Tämä alkaa jo Brianin syntymän hetkellä, kun kolme Viisasta miestä ennen Jeesuksen luokse saapumistaan tulevatkin epähuomiossa tarjoamaan lahjojaan Brianille. Brian käy läpi muutkin Jeesuksen elämän vaiheet, hän profetioi, kerää opetuslapsia, suorittaa "ihmeitä" ja lopulta ristiinnaulitaan. Hahmon nerokkuus piilee siinä, että Brian ei todellakaan ole profeetta tai johtaja, vaan nöyrä mies joka vain haluaa olla rauhassa. Tosin, ihmiset pelastusta etsiessään ovat valmiita näkemään vain sen minkä haluavat.

 Muita tarinan keskiössä olevia hahmoja ei oikeastaan ole. Pythonin tyylin mukaan muut hahmot ovat karikatyyrejä, jotka pomppaavat mukaan tarinaan aina kun huumori sitä vaatii. Tarinassa Brianilla on myös äiti, ja häntä jahtaavat toki Roomalaisten kenraali ja Keisari. Toinen Brianin elämää vaikeuttava taho on Juudealainen vapautusrintama (ei suinkaan Juudean vapausrintama, tai Vapautusrintama Juudeasta, ne katalat paskat), joihin Brian lemmenkipeyksissään liittyy. Rintama on loistava parodia poliittisesta ryhmästä, joka hautaa jalot aatteensa mittavan byrokratian ja tekonsa idealismin palvomisen alle.

 Elokuva näyttää upealta ja on iästään huolimatta loistavaa katsottavaa bluray-laadulla. Kuvauspaikkana toimi Tunisia, ja ympäristö näyttää aidolta kuin Juudeassa ikään. Toki Pythonille tyypillinen camp-henki puskee myös ympäristöstä esiin silloin tällöin, mutta se kuuluu vain asiaan.

 Näyttelijäsuoritukset ovat mahtavia, ja herkullisen yliampuvia. Pelkästään päänäyttelijöiden omistautuminen rooleille saa aikaan naurua. John Gleese tarjoaa ryhmän komedian terävimmän terän, mutta yllättävää kyllä Grapham Chapmanin roolisuoritus Brianina on vilpitön, ja ajottain jopa aidon koskettava.

 Huumori on totta kai loistavaa, sillä ryhmä ei koskaan ole huolehtinut ihmisten loukkaamisesta. Elokuvan satiiri on mustaa, ripeää ja osuvaa ja se tarjoaa aidosti älykkäitä havaintoja uskontojen luonteesta, joskin hieman kärjistetysti. Lempikohtaukseni on se kohta elokuvassa, jossa Brian yrittää pyytää seuraajiaan jättämään hänet rauhaan.

 Omasta mielestäni tämä elokuva on ehdottomasti Pythonin paras tuotos. Se ei ole aivan yhtä absurdi kuin ryhmän muut teokset (Meaning of Life WTF?!), vaan sisältää itseasiassa kiinteän juonen ja teeman. Tämän takia elokuvaa on helppo seurata, ja vitsejäkin voi arvostaa paremmin. Ja onhan siinä lopussa aika pirun hilpeä laulu:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti